2013. április 28., vasárnap

Sarkos és szögletes formák

Ebben a fejezetben a formákról írok, és arról, hogy hogyan tudsz te is egyszerűen elkészíteni egy modellt, vagy mesterdarabot, amelyről ha leveszel egy negatív ,akár több darabot is készíthetsz.
     Az egyszerűség kedvéért két részre osztom a fejezetet.

Az egyszerűbb sík formák, amelyekkel minden kezdő megismerkedik, azok a szögletes és sík lapokból álló formák.
Ilyenek például a szögletes, azaz sarkos hajóformák, vagy a doboz törzsű repülőmodellek formái, melyek sík lapokból állnak. Ezek elkészítése a legegyszerűbb. Mindössze egy három nézeti rajz kell hozzá, amin látjuk a kiszemelt modell vagy forma körvonalait, amit egyszerűen kivágunk rétegelt lemezből, balsafából, sztirudurlapból, depronból, hungarocell lapból vagy a bútorok hátlapjához használt HDF lapból. Itt elég pár borda vagy szelvény, amelyeket az elölnézeti rajzon találhatunk meg. Ezeket kell kivágni és az oldalnézeti rajzot az asztalunkra vagy egy sík falapra téve összeállítani.
  Egy repülő törzse, ami ilyen szögletes a következőképpen készül el:
Kell ugye a rajz, amin megvannak a bordák vagy szelvények. Kell az oldalnézeti rajz, amin összeállítjuk a bordákat és látjuk a bordák távolságát, ami a rajzokon mindig jelölve van. Majd kivágjuk az alkatrészeket, mint a bordák és a törzsünk két oldala. Behelyezzük a két középső bordát, ahol a törzs két oldallapja általában párhuzamos. Majd a hátsó bordát és az első bordákat is behelyezzük. Ezt lehet egyből ragasztani, vagy csak drótozással ideiglenesen rögzíteni. Vigyázzunk mindig arra, hogy derékszögű legyen az oldal- lapokra a borda. Célszerű ragasztáskor egy sík pl.: bútorlapra gumizva vagy súlyokkal rögzítve összeragasztani a testet a csavarodás elkerülése miatt.
  Amikor megkötött a ragasztás és mereven állnak a helyükön a beragasztott elemek, helyezzük fel az alsó és felső borítást is, és már kész is van a repülőnk törzse.
   Egy sarkos hajó pedig így készül. Szintén kell egy rajz hozzá, amin megvannak a bordák, az oldal és a felül- vagy alulnézet. Itt a gerinccel kell kezdenünk, ez kicsit bonyolultabb az igaz, mert a gerincre félcsapolással kell a bordákat egyenként tenni. -ez azt jelenti hogy a gerinc úgy néz ki a csapolások bevágása után, mint egy fésű. A bordákba is a gerinc vastagságának megfelelő bevágásokat kell tennünk. Meg- próbálok keresni egy képet, amin ez látszik. A bordáknak a sarkaiba be kell süllyeszteni egy -egy fenyőlécet, aminek három szerepe van. Egyik hogy ezen fogjuk körberajzolni a borító lapok körvonalait, illetve ezek tartják a bordákat a helyükön, és ehhez fogjuk a palánkolást, azaz a borító lapokat ragasztani -és persze a bordákhoz.

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése